30. svibnja 2016.

Salata od couscousa sa svježim povrćem / Couscous salad with fresh vegetables

Još jedan od recepata koji čekaju na objavu već mjesecima. Danas je baš idealan dan da ga objavim! :)

Moj odlazak u knjižare kao što već pretpostavljate, gotovo uvijek završi na kulinarskom odjelu (nije me knjižara vidjela nekoliko mjeseci moram priznati. :P). Uglavnom, jednom prilikom sam listala novu kuharicu poznatog talijanskog chefa i pisca, sa britanskom adresom,  Antonia Carluccia. Neka od jela predstavljenih u knjizi su me se posebno dojmila, kao ovo na slici - salata od mog omiljenog couscousa i svježeg povrća, baš idealna za ljetni ručak!

Posebnost ovog jela je u tome što se svježe povrće nareže otprilike na veličinu zrna cous-cousa, dakle, što sitnije. Sve zajedno potrebno je obilno začiniti limunovim sokom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježe mljevenim paprom, solju te sitno sjeckanim svježim peršinom, poput tabouleha.
Kao što vidite na fotografiji, pripremila sam i srdele. Pirjala sam ih u  emulziji od limunovog soka i maslinovog ulja i servirala sa couscousom. Ovo jelo vam može poslužiti i kao zdravi obrok za ponijeti na posao, pripremite ga večer prije.

***Napomena: kod ovakvih jela ne štedim na kvalitetnom maslinovom ulju, posebno ako je riječ o salati pripremljenoj sa puno povrća. Slobodno smanjite količinu prema svojim guštima. :)

Sastojci, za cca 4 osobe:
180 g kus-kusa
180 g tikvica
1/2 žličice kurkume u prahu
1 mladi luk
1 deblja stabljika celera
vezica peršina
nekoliko listića svježe mente
1 avokado
2 crvene paprike
1 žličica senfa sa zrncima
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
svježe mljeveni crni papar
sok 1 limuna
prstohvat soli

+ očišćene srdele
   1 dl običnog maslinovog ulja
   sok 1 limuna


Priprema

Kus-kus prelijte istom količinom kipuće posoljene vode, pa ga ostavite 10-ak minuta da odstoji. Promiješajte ga sa vilicom te začinite maslinovim uljem. Svo povrće narežite na komadiće veličine zrna couscousa te promiješajte sa couscousom. Polovicu vezice peršina i mentu narežite također na sitno te dodajte salati. Marinadu pripremite od svježe mljevenog crnog papra, soli, žličice senfa sa zrncima, maslinovog ulja i limunovog soka. Začinite salatu sa marinadom i odmah poslužite. Salatu možete čuvati i u hladnjaku.

Priprema srdela:
Srdele očistite, operite pod mlazom hladne vode te posušite papirnatim ubrusom. Jednaku količinu maslinovog ulja i limuna, te malo soli zakuhajte pa ubacite srdele te ih pirjajte nekoliko minuta dok ne budu kuhane. Dodajte sitno narezani peršin te poslužite sa salatom od couscousa.

1 komentar:

Blog FastCare kaže...

Look good
Thanks for sharing!
---------------
I'm working in the thay man hinh xiaomi. It's amazing